donderdag 18 juni 2009

Ban the vuvuzela!

Omdat ik volgend jaar naar Zuid-Afrika ga volg ik dit jaar de confederations cup wat beter. Alvast even kijken hoe het is daaro! Althans, dat probeerde ik... Ik heb het nog geen wedstrijd uitgehouden om langer dan tien minuten de TV aan te houden. Een luid irritant zoemend geluid verstoord alle wedstrijden!

Na enig onderzoek ben ik er achter gekomen dat dit geluid wordt geproduceerd door de Zuid-Afrikaanse voetballiefhebbers die ter verhoging van de feestvreugde 90 minuten lang en masse op plastic toeters blazen.

Deze toeters heten vuvuzela's. Er schijnt iets traditioneel-cultureels achter te zitten. Maar die dingen worden pas sinds een jaar of tien massaal in de Zuid-Afrikaanse voetbalstadions aangetroffen. Allemaal mooi en aardig natuurlijk, maar het geluid dat die dingen produceren is irritant. Omdat ik weiger om om mezelf te irriteren schakel ik maar lekker naar een ander kanaal. Kijken zonder geluid is geen optie.

Gelukkig is er een internationaal initiatief op gang gekomen om die dingen voor volgend jaar uit de stadions te krijgen. TV-stations hebben geklaagd bij de FIFA. Spelers hebben zich tegen die dingen uitgesproken. En voetballiefhebbers van over de hele wereld laten op de diverse forums flink van zich horen.

Twee mooie initiatieven zijn een weblog: Ban the Vuvuzela en een actie op twitter:
Use #ban_the_vuvuzela in your Twitter messages and make it a trending topic!

Hopelijk pikt de FIFA het op en worden die dingen voor eens en voor altijd verboden!

Nogmaals:

banthevuvuzela.blogspot.com

Geen opmerkingen: