zondag 25 maart 2007

Oude doos [8]


Eindhoven - Dordrecht'90,
nacompetitie 1991 in PSV-Stadion

Nu de play-offs naderen gaan mijn herinneringen terug naar vervlogen nacompetities.. In de jaren '80 hadden we de mislukte missie van Petescu en het succes van Kistemaker. In de jaren '90 waren we twee keer kansloos. De nacompetitie van '91 was wel in ander opzicht bijzonder. Ik en vele studenten met mij hadden toen net onze OV-Kaart!

"de wedstrijd van de OV-jaarkaart"

Nog nooit was ik zo verbaasd om veel supporters te zien als bij de eerste wedstrijd van de nacompetitie in 1991. We speelden op 21 mei uit bij Eindhoven. Voor de gelegenheid was Eindhoven uitgeweken naar het stadion van grote broer PSV. Waarschijnlijk in de hoop meer toeschouwers te trekken. Ik kan me niet meer herinneren of er nou een of meerdere bussen van de supportersvereniging reden, ik ben die wedstrijd namelijk met mijn OV-studentenkaart gegaan.

Enkele maanden daarvoor was dat ding na zware protesten bij ons studenten door de strot geduwd. Uiteindelijk accepteerden de studenten de kaart en onder het mom van het beste ervan maken ontstonden al snel initiatieven als "Ritzen Koeriers" en "Treinfeesten." Ook ik had al vrij snel de bezwaren ingeslikt en de voordelen gevonden. Ik kon voortaan gratis reizen naar alle uitwedstrijden van Dordt! Dat deed ik dus ook. Zo heb ik bijvoorbeeld temidden van de Wageningers in mijn eentje op de Wageningse Berg de periodetitel gevierd. Met andere woorden. Het was nog nooit zo'n feest geweest in de trein als die tijd.

Zo ook deze wedstrijd in Eindhoven. Het vreemde was dat ik helemaal geen supporters tegen was gekomen in de trein naar Eindhoven. Maar mogelijk komt dat omdat ik best wel vroeg was. (ik hou niet van haasten). Ik kwam dus, na een klein stukje lopen, ook alleen aan bij het stadion van PSV. Na wat zoek en vraagwerk kwam ik bij het uit-vak. En wederom was er (bijna) niemand.

Toen de bus(sen) van de supportersvereniging aan kwam(en) werd het gezellig. Begroeten van bekenden, helpen met het ophangen van de spandoeken en alvast een beetje inzingen. Tot mijn verbazing werd het steeds drukker op het vak. Ook lang nadat de bus aan was gekomen en volgens mijn inschattingsvermogen toch iedereen wel binnen moest zitten.

Toen het vak helemaal vol was werd het me duidelijk. Ik was een oud-klasgenoot tegengekomen die ik al een paar jaar niet meer had gezien. Ook hij was met de OV Jaarkaart gekomen en zo bleken er veel meer te zijn die deze gelegenheid hadden aangegrepen om hun kaart eindelijk eens uit te buiten. En daardoor zat het uitvak van het Philips-stadion dus helemaal vol.

De wedstrijd is verder het vermelden niet waard. We verloren kansloos. En de nacompetitie was eigenlijk meteen al weer afgelopen voor Dordt. Gezellig was het wel..

Het bewijs van het volle vak heb ik nog. Een fotograaf van De Dordtenaar heeft het uitvak toen gefotografeerd. De foto is daarna opgevraagd door een oplettend lid van de supportersvereniging. Deze foto heeft jarenlang ingelijst boven mijn bureau gehangen. Tegenwoordig ligt de foto in één van de niet uitgepakte verhuisdozen. Misschien toch weer eens tijd om er een mooi plaatsje voor uit te zoeken?


Geen opmerkingen: