maandag 12 maart 2007

Politiek correcte Bèèèh

In januari 2005 kwam de KNVB op het onzalige idee om een lijst met verboden spreekkoren te publiceren. Het meest onzalige aan deze lijst was dat schapengeblaat erop stond! Het was vanaf toen expliciet verboden om je team aan te moedigen of het spel van de tegenstander te ontregelen met schapengeblaat. Nu waren wij Schapekoppen daar natuurlijk niet echt van gecharmeerd en ben ik destijds gelijk in de pen (toetsenbord) gekropen om het een en ander rechtgezet te krijgen.

Via een vriendje bij de Telegraaf kregen we zelfs landelijke aandacht voor onze klacht. Andere media pakten het item destijds goed op. De voorzitter van onze supportersvereniging was opeens te horen op alle radiostations. Ikzelf heb nog gecorrespondeerd met de KNVB om er zeker van te zijn dat het verbod op Schapengeblaat niet voor ons, Dordtenaren zou gelden.

Mijn mail ging ongeveer als volgt:

Van: Sacha Ferrier
Verzonden: dinsdag 25 januari 2005 19:01
Aan: Huizinga, Frank
Onderwerp: Schapenkoppen

Geachte heer Huizinga,

Vanmorgen was ik dermate geshockeerd door de opmerking in de Telegraaf dat u niet op de hoogte bent van het feit dat Dordtenaren ook wel Schapenkoppen worden genoemd dat ik, tegen al mijn principes in, de krant van wakker Nederland per ongeluk heb gekocht. Kennelijk bent u al een tijd niet meer op de krommedijk geweest en volgt u het eerste divisievoetbal op SBS 6 ook niet, want het lijkt me dat u er dan niet omheen zou kunnen.

Om u even op de hoogte te brengen.
- Het eerste clublied van Dordrecht'90 (uit 1990) begint met de zin: "We zijn de Dordtse Schapekoppen";
- Het latere clublied van Dordrecht'90 eindigt met de zin: "Voor iedere echte Schapenkop ben jij het voetbalrijk";
- In het logo van de club pronkt prominent en overduidelijk de kop van een schaap;
- De schapenkop is verweven in het wedstrijdshirt;
- De brasserie bij de club heet "de Schaapskooi";
- De juniorclub van FC Dordrecht heet "De Lammetjes";
- Bij de opening van het vernieuwde stadion heeft de club, nota bene uit handen van de voorzitter van de tegenstander van vanavond, een schaap cadeau gekregen;
- De Schapekop zelf staat op zo'n beetje alle merchandising van de club.

Voor het verhaal achter de schapenkop verwijs ik u naar http://www.dordt.nl/stad/geschiedenis/home.htm waarin het een en ander kort en bondig wordt uitgelegd.

Om als voetbalsupporters uit de oudste stad van Holland onze trots op de rijke geschiedenis van de stad te tonen rolt er regelmatig een schaapachtig geblaat van de tribunes van de plaatselijke FC. Het zou een schande zijn als dat om dubieuze redenen voortaan verboden wordt. U verbied het Heerenveen toch ook niet om het friese volkslied te spelen voor aanvang van een wedstrijd?

Kennelijk heeft de adviescommissie tuchtrecht haar werk niet goed gedaan. Ik vraag als supporter, belanghebbende en schapenkop daarom om een aanpassing van de lijst van verboden woorden. Maar het volstaat ook als er een officiele ontheffing komt voor het het "imiteren van schapengeblaat" in geval het de supporters van FC Dordrecht betreft.

Met Bèèèèèèèèèèèèèèèèèèèèèh groet,
Sacha Ferrier


Uit het antwoord dat ik kreeg werd duidelijk dat voor Dordts Schapengeblaat inderdaad een uitzondering zou worden gemaakt:

Van: Huizinga, Frank
Verzonden: Woensdag 26 januari 2005 10:02
Aan:
Sacha Ferrier
Onderwerp: Re: Schapenkoppen

Beste Sacha,

De discussie ging ook niet over de naam schapenkoppen, dat is bij ons natuurlijk wel bekend, maar over de wijze waarop Dordrecht door haar supporters soms wordt aangemoedigd. De vraag van de krant was of dit is toegestaan of niet. Ik heb daar ook een reactie op gegeven, maar die reactie is niet geplaatst.

Omdat de supporters van Dordrecht al jarenlang op hun eigen wijze hun club aanmoedigen, is er natuurlijk geen sprake van beledigen of kwetsen. De achtergrond van het publiceren van de lijst is om een halt toe te roepen aan het normoverschrijdend verbale gedrag van een aantal supporters. Een onafhankelijke commissie heeft hier naar gekeken en is met een lijst gekomen waar inderdaad schapengeluiden opstaan, omdat er gevallen bekend zijn waarin spelers door supporters zijn gekwetst door het nadoen van schapengeluiden.

Ik hoop u langs deze weg volledig te hebben geïnformeerd,

Met vriendelijke groet,

Frank Huizinga

KNVB

Het antwoord is mij duidelijk. In Dordrecht mogen we blijven blaten op cultuur-historische grond. Een beetje zoals ze in Friesland als enige gebied in Europa kievietseieren mogen rapen...

Wat schetste nou mijn verbazing afgelopen vrijdag bij de wedstrijd? Bij Dordrecht - Veendam kwam halverwege de eerste helft opeens een steward het vak op! We werden gesommeerd op te houden met blaten!!! Ze had de opdracht gekregen van de algemeen manager van Dordt die al de hele tijd boos het vak in stond te kijken. Ik heb de steward verteld dat ik zeker niet van plan was te stoppen en ik heb haar teruggestuurd met de bovenstaande verklaring van Frank Huizinga.

Even later kwam ze terug (terwijl ik net "bomen zullen nooit bomen" aan het zingen was). En toen kwam de aap uit de mouw. Ik had uiteraard gelijk, maar we waren alleen maar aan het blaten als er zwarte spelers aan de bal waren! En dat mag niet!!! Dus ik kijk op het veld. En pas toen viel het me op! De volledige voorhoede van Veendam bestond uit negers. En er was, geloof ik, ook nog iemand die iets arabisch had. Ze konden behoorlijk goed voetballen en kwamen regelmatig voor ons doel. De blanke jongens bleven achterin hangen, dus die kwamen niet aan de bal, als Veendam weer eens een aanvalspoging inzette. Als je dan telkens blaat als Veendam dichtbij ons doel is, blaat je dus alleen maar tegen de kleurlingen in het elftal van Veendam.

Ik werd even niet goed.. heb snel uitgelegd dat we tegenwoordig toch wel zover zouden moeten zijn met de integratie dat we niet zouden moeten merken of iemand een huidskleur heeft. Dat de enige reden dat die jongens worden geblaat is dat ze een geel-zwart shirt aan hebben, dat het al erg genoeg is dat ze zo dicht bij ons doel kunnen komen en dat ze eens heel gauw normaal moeten gaan doen.

En dat mocht. Ben dus gewoon weer verder gegaan met blaten. Jammer genoeg heeft het niet geholpen. De wedstrijd eindigde in een treurige 1-1. En ik heb het einde niet eens meegemaakt omdat ik werd gebeld voor mijn werk. Dat was pas bèèèèèèèèh...

Geen opmerkingen: