dinsdag 12 september 2006

Argh! Microsoft!

Het is niet mijn gewoonte om af te geven op Microsoft. Ik ben niet voor niets Microsoft Certified Solution Developer. Maar sjongejonge, ze hebben het me wel moeilijk gemaakt de afgelopen zeven dagen. Pfff!

Vandaag om kwart over vijf 's middags (einde werktijd) kwam er met het intikken van vier woorden eindelijk een einde aan een hele week ellende.

Wat was het geval? Ik probeerde een rapport te maken dat allemaal informatie uit een database presenteert. Simpel! Ware het niet dat er nogal ingewikkeld aan die data "gerekend" moet worden voordat die klaar is om gepresenteerd te worden. Uiteraard kan dat allemaal gebeuren vanuit de geintegreerde Microsoft ontwikkelomgeving. De stappen zijn: zoek de data in de database, maak de berekeningen (datamanipulatie), koppel de berekeningen aan het rapport hang het rapport aan een webpagina en hallelujah! Met een druk op een knop van de webpagina wordt er een keurig pdf-documentje aangemaakt. De gebruiker kan dan printen, opslaan etc. De afzonderlijke stappen werkten perfect. Data gevonden, data gemanipuleerd, rapport gecreeerd, in webpagina gehangen. Uurtje werk en klaar! Zo simpel gaat dat met Microsoft.

Tot ik het geheel eens ging uitproberen. Onverklaarbare fout: Een rapportveld werd niet gevonden. Hmm! Opnieuw proberen, data net ietsje anders (niet volgens functionele specificatie) gemanipuleeerd. Het werkt! Drie keer achter oor gekrabd. Originele oplossing teruggezet.. Fout! Niet wanhopen... Ik ben goed, ik ben fantastisch.. Alle individuele stappen controleren. Stap 1, goed.. Stap 2, goed... Stap 3, goed... Stap 4, goed... Geheel, rapportveld niet gevonden! Argh! Blijven ademen. Wie is de man? Ik! Opnieuw, er is vast iets over het hoofd gezien. Als ik nou eens wat manipultaies in een andere volgorde zet doet ie het vast wel. Stap 1, goed.. Stap 2, goed... Stap 3, goed... Stap 4, goed... Yes! Nu het geheel, rapportveld niet gevonden! Tijd om te stoppen. een nachtje rust doet vaak wonderen!

Zo ging dat dus vier dagen door. Alles geprobeerd. Woede! Schelden op de computer. Dreigen om de computer het raam uit te gooien (om het dreigement kracht bij te zetten alvast de vesnterbank van het te openen raam opgeruimd). Wanhoop! Zachtjes jammeren, stil snikken, daramatisch janken. Bemoediging! motiverende speech, stimulerende muziek... Nee het rapportveld bleef onvindbaar. Ten einde raad ben ik maar gaan pleiten voor een nieuwe versie van onze rapportomgeving.

En eindelijk vandaag.. Na zeven dagen diepe miserie kwam vriend Google met een ideetje. Als ik eens vier woordjes opschreef voordat ik het rapport aan de datamanipulatie zou laten beginnen... Eindelijk kon het overwinningsdansje gemaakt worden! (en wat een mooi dansje was dat.)

Geen opmerkingen: