zondag 17 september 2006

Vakbondslid!

Het wonder is gebeurd. Ik ben vakbondslid geworden! Directe aanleiding is dat ik vandaag moest gaan stemmen op de kandidatenlijst van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie en daar toch verrekte weinig mensen van mijn eigen leeftijd tegen kwam. Indirect komt het doordat ik vorige week in de auto een interview hoorde met een dame van "Alternatief voor Vakbond." Een club waar ik eerder al vaag iets van had gehoord.

Toen ik vorige week vrijdag uit Veendam terug naar huis racete kwam ik ter hoogte van Reeuwijk in de file. Het had dus even geen zin meer om de autoruiten te laten trillen van de keiharde Funk, waarmee automatisch en onbewust het gaspedaal op de bodemplaat wordt gelegd. Op de Radio was toen juist Casa Luna begonnen, een interview met Mei Li Vos, de oprichtster van de club. Ik kon maar deels naar het interview luiteren, voordat het programma afgelopen was kon ik mijn auto voor de deur parkeren en ging de radio uit. Maar in de drie kwartier die ik mee had gekregen was duidelijk geworden dat veel van mijn eigen zorg en frustratie met de huidige inrichting van dit land kennelijk door meerdere mensen van mijn generatie wordt gedeeld.

Mijn collega's zullen ongetwijfeld wel herkennen dat ik met enige regelmaat gefrustreerd roep: "De Babyboomers zijn de bron van alle kwaad!" Zeker wanneer we aan het bediscussieren zijn hoe het toch moet met de huizenmarkt en de hypotheekrenteaftrek, de kinderopvang, de vergrijzing en de AOW, het dalende niveau van de opleidingen, de stijgende kosten van de zorg, individualisering en solidariteit, protectionisme en globalisering of enig ander politiek getint thema, kan ik me ontzettend opwinden over de graaiers van de babyboomgeneratie.. Nadat deze generatie zich in de jaren 60 bewust is geworden van de kracht van het aantal hebben ze er decennia lang voor gezorgd dat dit land telkenmale op hun situatie werd ingericht. Nu is dat op zich niet erg. Ware het niet dat ze telkenmale doorschoten in hun onderlinge solidariteitsgevoel en daarmee steeds weer overgingen op nivelleringswoede en regelzucht. Hierdoor kon de burger lui achterover hangen en elke individuele verantwoordelijkheid af schuiven op wederom een nieuw opgerichte overheidsinstantie. Lekker eten uit de staatskas. De shit en stroperigheid die dit meebrengt kon wel opgeruimd worden door de generatie die volgt. Deze generatie moeten dankbaar zijn want (en nu komt HET argument): "We hebben immers dit land voor jullie opgebouwd na de oorlog!"

Nou.. Ik zeg dank je de koekoek! Ten eerste heeft de babyboomgeneratie helemaal het land niet opgebouwd. Dat hebben hun ouders (onze opa's en oma's) gedaan! Intergenerationele solidariteit is prima. Maar solidariteit werkt toch echt wel twee kanten op! Weg met de renteaftrek! Dan kunnen wij ook eens een huis kopen. Weg met de regelzucht! Dan kunnnen we het zelf een stuk efficienter regelen. Weg met de importheffingen! Dan hebben wij ook eens geld over. Investeer eens echt in de kenniseconomie! Zodat onze banen tenminste ook eens worden gewaardeerd.

Nu is dit natuurlijk niet mijn enige reden om lid te worden. Ik maak me oprecht zorgen over een aantal doorgeschoten zaken en vind dat geen enkele maatschappelijke organisatie een adequate oplossingsrichting biedt. De traditionele vakbonden niet, de landelijke partijen niet (ook de mijne niet). Het is al tekenend dat in het verkiezingsprogramma van de belangrijkste politieke partijen het woord "hypotheekrenteaftrek" tot verboden woord is verklaard. Hopelijk wordt de boel wakker geschud!

Geen opmerkingen: