zaterdag 16 september 2006

Oude doos [1]

Ik wilde eigenlijk een tirade gaan houden over de Babyboomers. Maar ik ben nu te moe voor tirades. In plaats daarvan maar een verhaal uit de oude doos. Dit stuk heb ik vijf a zes jaar geleden geschreven en drie jaar geleden heb ik het nog eens herschreven om ergens op het internet te publiceren. Het vertelt het verhaal van de dag dat ik echt supporter werd van DS-79, de voorloper van FC Dordrecht.

"DS ontluistert Ajax"

In het supportershome van FC Dordrecht hangt een ingelijste krantenpagina. Met enige regelmaat zie ik nog dat vaders trots hun zoons het artikel laten lezen. De kop van de pagina luidt: “DS ontluistert Ajax”. Het artikel onder de kop gaat over de dag die veel Dordtenaren zullen herinneren als “de dag van de mooiste overwinning ooit.” Het was 17 november 1981 DS-Ajax voor de beker.

Het grote Ajax met Cruyff, Lerby, Schrijvers, La Ling en de jongeren Rijkaard, Vanenburg en Olsen werd op heroïsche wijze verslagen door de nummer laatst van de eerste divisie. Op het middenveld van DS speelden de uitblinkende jonkies Gorter en Lems. Doelpuntenmaker was Hakim Braham.


Cyrille (mijn broer) en ik hadden dat seizoen alweer voor het tweede jaar een seizoenskaart. Hij was 8, ik was 10. We zaten op de oude houten hoofdtribune. Iedere thuiswedstrijd gingen we met onze vader naar de Krommedijk. Ons ritueel was om thuis de petjes en de sjaaltjes (van die zijdeachtige glanssjaaltjes) aan te doen en vervolgens met de auto naar het stadion te gaan. Daar bracht onze vader ons naar de hoofdtribune waarna hij zelf naar de overkant ging, waar hij als clubarts de wedstrijd vanaf de eretribune of vanuit de dug-out ging volgen. Na de wedstrijd liepen we altijd naar de eretribune om bij de uitgang van de kleedkamers te wachten tot de spelers voldoende opgelapt waren en we naar huis konden. Omdat we vaak vroeg in het stadion waren en vaak laat weer naar huis gingen waren we al hele ervaren toeschouwers geworden. Zelfs op onze leeftijd hadden we al veel meegemaakt op de Krommedijk.

Deze wedstrijd was echter bijzonder. Allereerst hadden we natuurlijk gewone kaartjes. Dit was de beker! Maar dit was voor ons niet zomaar een bekerwedstrijdje. Voor het eerst in onze toch nog korte voetbalgeschiedenis speelden de twee clubs waar we voor waren tegen elkaar! Op ons schoolplein was je altijd voor twee clubs. De ene was natuurlijk DS-79, de andere een club uit de eredivisie (eigenlijk, Feyenoord of Ajax andere keuzes werden op ons schoolplein niet gemaakt). Wij hadden voor Ajax gekozen. Ons normale wedstrijdritueel werd die dag dan ook verstoord door Cyrille. Hij moest een Ajax-petje en wilde een Ajax-shawl om. Hij had voor Ajax gekozen! Alhoewel ik er inmiddels wel van bewust was dat DS veel verloor en dat vandaag ook wel weer zou gebeuren, had ik er toch voor gekozen om voor de Dordtse club te zijn.

Onderweg naar de Krommedijk hadden we een gezonde wedstrijdrivaliteit (Ajax boe boe boe). Daar aangekomen moeten de mensen raar hebben opgekeken toen ze die twee kleine mannetjes aan zagen komen wandelen. De grotere in het geel-blauw, de kleine in het rood-wit. Zoals altijd zochten we onze plaatsjes op de oude houten hoofdtribune op. De wedstrijd kon beginnen!

Het wedstrijdverloop is inmiddels historisch. Ajax werd met fris en aanvallend voetbal van de mat gespeeld. Johan Cruyff werd gepoort door Cor Lems. De, dat seizoen, dramatische keeper Rini Sprangers verrichtte redding op redding, de één nog wonderbaarlijker dan de ander! Hakim Braham scoorde in de 67ste minuut de winnende treffer. Gaande de wedstrijd werd Cyrille steeds stiller, ik steeds vrolijker. Na het eindsignaal heb ik zijn sjaaltje afgetrokken en hem mijn sjaal te geven. Hij ook blij! (Kinderen veranderen zooo gemakkelijk).

Achteraf bezien is de keuze die ik toen heb gemaakt heel belangrijk geweest voor mijn verdere "carrière" als supporter. De keuze bleek de juiste, het hart was geraakt door de overgave die er in het spel van de Dordtenaren zat. De overwinning van DS kwam precies op het juiste moment! De rest van mijn leven zou (en zal) ik als supporter met DS-79 verbonden blijven.

Cyrille is al heel lang geleden afgehaakt met het actief volgen van voetbal. Maar ja, hij was toen eigenlijk voor Ajax, en die verloren precies op het verkeerde moment!

Geen opmerkingen: