vrijdag 15 september 2006

Brabant is geen Nederland!


Eindhoven - Dordrecht'90,
nacompetitie 1991 in PSV-Stadion


Nu de kater van de gemiste periodetitel verwerkt is en ik weer naar het wedstrijdprogramma van FC Dordrecht durf te kijken zie ik opeens dat we deze maand alleen nog maar tegen Brabantse clubs spelen... Drie keer voor de competitie en één keer voor de beker. Ik zal dus voorzichtig met mijn stem moeten gaan doen de komende weken. Ik weet niet wat het is, maar bij wedstrijden tegen Brabantse clubs laat ik me op één of andere manier altijd gaan..

Bij uitwedstrijden krijg ik al dat onbestemde gevoel wanneer we de Moerdijk naderen. En zelfs in het dagelijks leven probeer ik (onbewust) zo hard mogelijk door Brabant te racen om er tenminste zo snel mogelijk weer uit te zijn.

Misschien dat het komt omdat er zo ontzettend veel betaald voetbalclubs in Brabant zijn (negen!). Misschien komt het door dat gedweep met dat carnaval ieder jaar. Misschien komt dat door al die ouderwetse plattelandsgezelligheid. Misschien kan ik gewooon dat Brabants accent niet aan. Maar ik denk het niet. Het komt gewoon omdat we zulke geweldige liedjes hebben over Brabant. Uiteraard laten we de Brabanders altijd vocaal weten dat we niet vinden dat ze een onderdeel van ons koninkrijk zouden mogen zijn. (Brabant is geen Nederland), verkrachten we het lied waarin wordt bezongen dat het leven zo goed is in het land waar hun wieg heeft gestaan, maar de absolute kraker is heel kort en pakkend. Op guantanamera: "Alle Brabanders stinken".

Het nadeel van deze liedjes is dat ze een duidelijk begin en einde hebben. Dus dat gaat lalalala en dan als het liedje af is... stilte. Tot iemand weer iets anders inzet. Da's altijd wel mooi om even de sfeer erin te brengen en de toon van de wedstrijd te zetten. Maar serieus imponeren doe je er niet mee. Zeker als de leidende zangers last krijgen van een schorre stem. En zo de humor uit de ingezette songs verdwijnt. Zelf heb ik vaak na het eerste kwartier van de tweede helft niet genoeg stem meer over om weer eens een nieuwe originele song in te zetten.

Maar gelukkig hebben we er nu wat op bedacht. Ik heb een variant van "alle Brabanders stinken" gecomponeerd die gerust een kwartier lang aangehouden kan worden! Zonder dat het saai wordt! Een mooie variant zonder begin en einde. Er zit een ritme en metrum in dat niet verstoord wordt met tempowisselingen. Hij kan mooi gedragen gezongen worden, maar er kan ook hard gegild worden. En als klapper kan er ook nog eens nuttig op geklapt worden, waarmee de zangduur aanzienlijk verlengd wordt!

Zeker nu ik heb gehoord dat op Talpa het geluid van de tribunes goed overkomt gaan we er de komende wedstrijden eens voor zorgen dat heel Nederland te horen krijgt hoe men in Dordt, de stad waar de beschaving begint, denkt over Brabant.

Zijn er ook goede Brabanders? Hoor ik al vragen. Tuurlijk zijn die er. Onze vaste buschauffeur Toon is Brabander. Maar daar worden we niet graag aan herinnerd.

Geen opmerkingen: